1, Limassoli Farsangi Fesztivál

A Limassoli Farsangi Fesztivál egy éves esemény Cipruson. A legjelentősebb farsangi mulatságként tartják számon világszerte. 10 napon keresztül az emberek ünnepelnek, dalokat énekelnek, játékokon vesznek részt, báloznak és maskarába öltözött felvonulásokat tartanak.

Ez a fesztivál régi hagyomány Limassolon, melynek középpontjában a pogány rituálék álltak. Manapság pedig inkább szórakoztató rendezvénynek minősül. A helyi hit szerint a hellenisztikus örökség egészen a Krisztus előtti időkig nyúlik vissza, illetve egy Dionüszoszt dicsőítő antik görög fesztiválig.

Az első héten a fesztivál a Király Karnevállal kezdődik, ami egy felvonulást jelent a városon keresztül. Ezt a gyerekek jelmezes versenye követi. Utánuk pedig a szerenádosok következnek, akik lágy gitár dallamokkal dobják fel a hangulatot. A fesztivál érdekessége, hogy az első hét, az úgynevezett Hús Hét, mivel ez az utolsó hét Húsvét előtt, hogy húst ehetnek.

A második hetet Sajt Hétnek nevezik, mert ilyenkor sajtot és egyéb tejtermékeket is fogyaszthatnak. A hét végén, vasárnap az ünnep magába foglalja a Grand Carnival parádét is, amit a Makariou III sugárúton tartanak. A sziget minden részéről érkeznek emberek, hogy megcsodálják a szerenádosok csoportjait és a maskarás felvonulókat.

Ezen felül pedig a Hús és a Sajt Hetén is szezonális különlegességeket is kóstolhatsz, mint a bourekia tészta menta ízű sajttal töltve és a ravioli.

2, TOP 4 ciprusi vízesés

Cipruson több szemet gyönyörködtető vízesést is megcsodálhatunk, de a legszebb mind közül a Troodos hegységben, Platresben van.  Habár a sziget vízesései kicsinek számítanak, mégis világhírűek a természeti környezet miatt. Így a turisták nem csak a vízpermet illatát és a vízesés csodáját élvezhetik, hanem a természetben való kirándulást is, főleg mivel számos ösvény az erdő mélyére is bevezet.

Adonis baths vízesés

Adonis fürdőjét Kiliben találod. Ha ott jársz, mindenképp mártózz meg a fürdőben és ússz át a vízesés alatt, így a nők megőrizhetik a fiatalságukat, a férfiak pedig az erejüket.

Sőt mi több a fürdő mellett egy szobrot is találsz, ami Adonist és Aphroditét ábrázolja. A görög mitológia szerint Adonis fürdője volt az a hely, ahol a pár az ideje nagy részét töltötte. Ez volt a kedvenc helyük.  Miután egy férfi megsebezte, Adonis itt halt meg a szerelme karjai között a fürdőben. Aphrodite nem bírta elviselni az elvesztését, és minden alkalommal a visszatéréséért könyörgött.

Caledonia vízesés

A Caledonia vízesés az egyik legnagyobb Cipruson. A Troodos hegységben, Platresben találod. Egy gyönyörű erdő veszi körül, lélegzetelállító látvánnyal. Az ösvény 3 km hosszú, és két óra alatt végig is tudod járni. A táv még gyermekes családoknak is teljesíthető, de nagyon pici gyerekeknek nem ajánlott. Amíg végigsétálsz az ösvényen az élővilág számos képviselőjével találkozhatsz, és megcsodálhatod Ciprus flóráját és faunáját.

Chantara Falls

A Chantara vízesés a Trooditissa folyó része Fini községnél. Ez a vízesés kevésbé ismert, de lélegzetelállítóan gyönyörű, különösen télen, amikor az erdő levelei színesbe fordulnak.

Millomeri vízesés

A Caledonia vízesést tartják Ciprus legnagyobb vízesésének, de valójában a Millomeri néhány méterrel nagyobb. A Millomeri vízesés azoknak kedvez leginkább, akik nem kívánnak nagy utat megtenni, ehelyett jobban preferálják azokat a helyeket, amik könnyen, kocsival is megközelíthetőek.

A vízesés a nevét a Milos és a Meri szavak összetételéből kapta, ami vizes helyet jelent.

3, Nicosia

Nicosia Ciprus legnagyobb városa, és egyben a főváros is. Az utolsó félbevágott városként emlegetik, ahol még mindig megtalálható a Zöld vonal, ami kettészeli a várost. A Mesaoria Alföld közelében, illetve a Pedieos folyó partján találod. Ez egy igazán csábító város, ahol megtapasztalhatod, milyen Ciprus modern arca. A történelmi falak között számos érdekességre lelhetsz. A szűk utcák labirintusában templomok, mecsetek, hangulatos gyarmati stílusú épületek állnak. Az ország legjobb múzeumait is itt találod.

Nicosiában van a Cyprus Múzeum, ami a legnagyobb és legrégibb archeológiai múzeum. Az Entológiai Múzeum pedig a legfontosabb példája a városi építészet múlt évszázadi hagyományainak.

A Nicosia Municipal Arts Centre egy modern művészeti múzeum, ami korábban egy erőmű volt. Az állandó gyűjtemények között festményeket, videókat és szobrokat is találsz. Vannak kiállítások, melyek viszont havonta változnak, és gyakran állnak a középpontjában komoly témák, mint a politika vagy a kultúra.

A Velencei fal nevű építmény egy határt alkot a régi városrész körül. Annyira szokatlan, hogy ha egyszer megpillantod, soha nem felejted el. Ez részben a különleges hópehely-szerű alakjának köszönhető.

Nicosia többek között a pezsgő éjszakai életéről, bárok kavalkádjáról és a szórakozásról is híres. Így nagyszerű lehetőség egy családi nyaraláshoz, de egy laza fiatalos kikapcsolódásra is.

 

4, Vásárlás Nicosiában

Yatanou

A legszínesebb kirakatok egyike ez, ahol kézzel készített gyerekjátékokat és dekorációkat találsz, többek között telefontokokat, kötött babákat, párnákat és hasonló érdekes és csodás dolgot.

Diachroniki Gallery

Felbecsülhetetlen értékű festmények, szobrok, rézkarcok várnak, melyeket Chris Kikas gyűjtött össze. Korábban a londoni King Road galériát vezette. Messze földről érkeznek műgyűjtők, hogy megcsodálhassák ezt a páratlan gyűjteményt.

Municipal Market

A Városi Piacot 2014-ben nyitották újra, miután egy átfogó felújítást végeztek rajta. Rengeteg stand sorakozik egymás mellett, ahol gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, pékárukat, sajtokat és hasonlókat találsz. Egy jó kis kávézó is van a piac területén, valamint egy Limoncelli nevű étterem.

Antiques

Ez a két kis poros és érdekes antik üzlet egymással átellenben található az utca két oldalán. Rengeteg jó dolgot találsz itt a retro daraboktól, vonzó kerámiákon, dísztárgyakon keresztül egészen a festményekig.

Cyprus Handicrafts Centre

Nem csak a híres ciprusi csipkét és hímzést találod meg itt elérhető áron, hanem bőrárukat, mozaikokat és kerámiákat is vásárolhatsz.

Astor

Helyben termelt és kézzel készített szandálok és csizmák várják a vásárlókat. Egyszerű mintákat és minőségi bőrt használnak.

Moufflon Bookshop

A legnagyobb angol nyelvű könyvválasztékot Cipruson belül ebben a boltban találjátok. Ezek a művek egészen az 1967-es évekig nyúlnak vissza.

5, Ciprus – a bor fővárosa

Limassol a sziget második legnagyobb városának minősül, a ciprusi bornak pedig évszázadokra visszamenő hagyománya van. Ennek együtteséből született meg a híres ciprusi Borfesztivál. Az éves rendezvény idejére, ami tíz éjszakán át tart augusztus végén és szeptember elején, Ciprus minden részéről érkeznek látogatók.

Ilyenkor a Municipal Garden megtelik szórakozni vágyó ciprusiakkal és kíváncsi turistákkal, akik igyekeznek alkalmazkodni a fesztivál mottójához: „Drink wine, it gives you life!”

Először 1961-ben rendezték meg a bortermelők tiszteletére, és a fesztivált a bor istenének Dionysos-nak, valamint Aphroditénak ajánlották. Továbbá pedig a bortermelés történelmét is ünneplik ezen az eseménysorozaton.

Megkóstolhatod a helyi borok meglehetősen széles választékát a nagyobb borászatoktól a kisebbek kínálatáig. És ha ez még nem lenne elég, élvezheted a tradicionális ciprusi ételeket illetve a kellemes előadásokat is.

A fesztiválon túl Limassolban minden nap akad lehetőség a borkóstolásra, melyeket különféle borászatok rendeznek. Ha itt jársz, mindenképp kóstold meg a Vino della Commanderia-t, amit Ciprus legfinomabb boraként emlegetnek.

Részt vettél már korábban ezen a lenyűgöző eseményen? Akkor szólj hozzá cikkünkhöz az oldal alján, és oszd meg tapasztalataidat!

6, Ciprusi etikett

Ha Ciprusra látogatunk, érdemes odafigyelni néhány dologra, már ami a viselkedést illeti. Természetesen távolról sem olyan szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk, mint mondjuk Törökországban, vagy Kínában. A helyi lakosok általában nagyon közvetlenek, ezért érdemes velük hasonlóan viselkedni. Ha a turista nagyon ridegen visszahúzódóan reagál a közeledésükre az nem feltétlenül pozitív. Próbáljunk meg a magunk módján mi is, hozzájuk hasonlóan nyitottan állni a világhoz és a másik emberhez. A mosolygásról tudjuk, hogy pozitív hatással van az életünkre, ezért ha valakivel kezet rázunk, nézzünk a szemébe és mosolyogjuk, de próbáljuk meg elkerülni a széles művigyort.
Magyarországon természetes dolog, főleg ha jelentős a korkülönbség, hogy a másikat nem tegezzük, amíg erre engedélyt nem ad. Cipruson ez a szabály annyiban módosul, hogy addig ne szólítsuk a helyieket a keresztnevükön, amíg erre engedélyt nem adnak, a magázódás természetesen az angol nyelv használata miatt egyébként sem menne, tehát náluk ez ilyen formában fejeződik ki.
Ha templomba vagy múzeumba látogatunk, öltözzünk fel illően. A miniszoknyát és a rövid sortot ez esetben inkább hagyjuk otthon. Érdemesebb zárt ruhába öltözni, ezzel kifejezve a tiszteletünket a hely és az emberek iránt.
Ha elköszönésre kerül a sor, figyeljünk oda, hogy mindenkitől egyesével elköszönjünk, ne csak úgy általában mindenkitől.

7, Éjszakai élet Cipruson

Larnaca: Mi lehet jobb hely egy partyhoz, mint a stílusos pálmafákkal szegélyezett Larnacai tengerpart, ahol számos kellemes bárt és kávézót találsz. Ha inkább egy jó kis disco-ra vágysz, vagy vacsora utáni élő zenére, ezen a pezsgő sétányon a zajos mulatóhelyekből sincs hiány.

Ayia Napa : Az antik romok és a modern klub paradicsomok találkozását figyelhetjük meg Ayia Napában, Nyugat-Cipruson. Ez a város jól ismert a „party hangulatáról” és persze nem okoz csalódást. 20 éjszakai klubjával plusz egy kollekcióra való kellemes bárral, kávézóval, kocsmával és élő zenés éttermekkel az éjszakai élet reggel hatig tart.

Paphos: Ha hátradőlős szórakozást keresel estére, Paphos számos bárt és klubot kínál egy kis mediterrán fellángolással. Vacsorázz a Paphos szórakozó központjába, ahol a friss tenger gyümölcsei az éjszaka sztárja.

Limassol:  Limassol izgalmas éjszakai élete talán Ayia Napa party hangulatával versenyez. Itt is több kocsma, kávézó, disco vagy étterem várja a szórakozni vágyó látogatókat.

8. Top 4 Ayia Napa strand

Aranyhomokos partok és kristálytiszta víz: az strandok Ayia Napán a legjobbak a mediterrán övezetben. A város 14 gyönyörű stranddal büszkélkedhet, melyek közül sok helyen is vízi mentők figyelik a fürdőzőket, figyelmeztető zászlókkal is találkozhatsz, valamint elérhető toalett, zuhanyzó, snack bár is tartozik hozzá.

Nissi Beach és Nissi Bay

Nissi Beach Ayia Napa legnépszerűbb strandja, és talán a legismertebb egész Cipruson. A partok aranyló homokjukról és tiszta vizükről híresek. Másik előnye, hogy sétálhatsz akár száz métert is befelé, a víz akkor is csak a derekadig ér.

A Nissi valójában kis szigetet jelent a görög nyelvben. Onnan kapta a nevét, hogy a Part közelében kiemelkedik egy kis sziget, ahová a sekély vízen keresztül át is tudsz sétálni. Tavasszal pedig a nélkül is eljuthatsz oda, hogy vizes lenne a lábad.

Sandy Bay

Sandy Bay egy védett partszakasz, ami két hegyfok között fekszik. A sziklás fordulóban Ayia Napa fantasztikus kilátást nyújt.  A strand a finom homokjáról híres, és nagyon népszerű a családok körében.

Olyan vízi sportokat próbálhatsz itt ki, mint a jetski, motorcsónak és parasailing, illetve a sziklás forduló két oldalán fekvő öböl vonzza a könnyűbúvárkodás rajongóit.

Grecian Bay Beach

Ayia Napa fő strandja fekszik legközelebb a település központjához. Számos további név is elterjedt, mint a Harbour Beach, vagy a hivatalos Glyki Nero, ami édes vizet jelent. Hosszú, finom,fe hér homokos partja kelet felé terjed, egészen Ayia Napa híres tengeri barlangjaiig.

A strand mentén számos nagy szálloda található, a többségük 4 vagy 5 csillagos. Továbbá éttermek, kioszkok és bárok is várják a látogatókat, ahol különféle ételeket és frissítőt is kóstolhatsz.

Konnos Bay

Konnos Bay Ayia Napa legkeletibb részén található, Protaras és Ayia Napa között félúton. Ez a part nagyon népszerű a helyi emberek körében, de persze számos turistát is magához vonz. A fehér homokos tengerpart szinte egybeolvad a kristálytiszta vízzel, ahol jachtok és motorcsónakok is szívesen pihennek néhány órát.

A part egyik különlegessége, hogy minden nap bérelhetsz napozóágyakat. A fenyőfák között egy kis kávézót is találsz, illetve számos vízi sport áll a rendelkezésedre.

9. A legjobb all inclusive szállodák Cipruson

Ayia Napa – Hotel Asterias Beach 4*

Ez a hotel közvetlenül a Makronissos öböl partján fekszik: Kék zászlós strand, mely híres a finom, fehér homokjáról és a gyönyörűen tiszta vízről. A St. Nikandros erdő egy természetvédelmi terület, és egy rövid sétára található a szállodától. Ezen kívül pedig különböző bárok, éttermek, üzletek, szabadidős lehetőségek és csodálatos látnivalók várják az oda érkezőket.

Ayia Napa - Hotel Nissiana 3*

A Nissiana Hotel több kisebb, nemrégiben felújított bungalóból áll. A bungalók pihentető légköre és barátságos szolgáltatás lehetővé tesz egy csodálatos nyaralást. Továbbá mindössze kétszáz méterre fekszik Ciprus egyik leghíresebb strandjától, a Nissi Beachtől. A hotelhez egyébként medence is tartozik, gyermekmedence, napozóterasz, gyermekjátszótér és térítés ellenében szauna, masszázs, játékterem és sok más.

Protaras – Crystal Springs Beach Hotel 4*

A négy csillagos, díjnyertes Crystal Springs Beach Hotel saját trópusi kerttel rendelkezik. A hotel a méltán népszerű üdülőhelyen, Protarason található, és lélegzetelállító kilátással, valamint nyugodt környezettel büszkélkedhet.

A szállodából kilépve rögtön szembe találhatjuk magunkat Protaras pezsgésével, így a hotel egyaránt ideális párok és családok számára.

Larnaca – Best Western Flamingo Beach Hotel 3*

A Flamingo Beach hotel egy modern, három csillagos szálloda, teljesen felújított, korszerűsített. A szállodához tartozik egy szabadtéri bár, egy terasz, egy hangulatos lobby és egy TV szoba. A privát reggeliző helyiség ingyenes angol büféreggelivel és elegánsan berendezett étteremmel és bárral várja a vendégeket.

Limassol – Navarria Hotel 3*

A Navarria Hotel mindeössze 4,5 km-re található Limassol városközpontjától. Elegánsan berendezett szállást kínál, kilátással a Földközi-tenger zafírkék vízére és a hegyvidéki tájra.  Minden szobája légkondicionált és fűthető, közvetlen telefonnal, széffel, műholdas televízióval és hajszárítóval felszerelt.

A Navarria Hotel számos lehetőséget nyújt a vendégei számára: uszodák, teniszpálya, asztalitenisz, biliárdd, teljesen felszerelt egészségügyi központ, szauna és masszázs szoba.  Az utca túloldalán pedig egy csodálatosan homokos strand várja a pihenni vágyókat.

Megtetszett valamelyik szálláshely? Honlapunkon mindegyikre találsz ajánlatot!

10. Ragyogó történelem

Az egyik legjellegzetesebb ciprusi ékszerkészítési technika a filigrán. Ha először olyan jelzők jutnak eszedbe, mint vékony vagy keskeny, nem jársz messze az igazságtól. A filigránban pont az a különleges, hogy nagyon vékony ezüst vagy aranyszálból készítenek igazán látványos és csodálatos tárgyakat és ékszereket.

Az ezzel a technikával készült tárgyak gyakran sugallják a csipke hangulatát. Ez volt az egyik legnépszerűbb módszer az 1600-as években, Franciaországban és Olaszországban. Ez a fajta módszer sokban segítette az ékszerészek munkáját, mert kiváltotta a vésés és a gravírozás szükségességét. Filigrán technikával készült ékszereket már időszámításunk előtt 3000-ről is találtak. Maga a technika azt takarja, hogy a vékonyra nyújtják, majd az általuk kívánt formára hajtják és összeforrasztják a szálakat. Díszíthetik gyöngyök és különböző kiegészítők is, de önmagában is csodálatos. A filigránban az a legjobb, hogy legyél egy extravagáns díva, vagy egy visszafogott üzletasszony, biztosan megtalálod a számodra leginkább tetsző darabot.

Ezt a fajta módszert a világ számos pontján alkalmazzák a mai napig. Azonban ha Ciprusra mész nyaralni, mindenképpen érdemes hazatérned egy csillogó kinccsel, hiszen tudjuk, hogy az ezüst ragyogását még jobban kiemeli a napsütötte bőr.